BrohodeHavbruk

Brohode havbruk 2050

En kunnskapsplattform

Dette er hva vi har oppnådd!

Resultater fra Kapasitetsløftprojektet (2018-2024)

Prosjektleder Brohode Havbruk 2050, Alexandra Neyts
Prosjektleder Brohode Havbruk 2050, Alexandra Neyts

I seks år har prosjektet Brohode Havbruk 2050 lagd arenaer for et tettere samspill og samarbeid mellom havbruksnæringen og universitetet. Nye studieprogram er etablert. Studenter fra mange ulike utdanninger har fått øynene opp for mulighetene i havbruksnæringen. Brohodebevegelsens samhandlingsmodell og verktøykasse har blitt en prototype andre kunnskapsmiljøer ønsker å lære av og bruke. I denne sluttrapporten oppsummerer vi resultatene. For å opprettholde denne arenaen etter at Norges forskningsråds midler opphører, håper vi at en privat-offentlig samarbeidsmodell bidrar slik at arbeidet kan utvikles videre.

Brohodes verktøykasse

Studentoppgaver

I løpet av Brohodeprosjektet gikk antall studentoppgaver med temaer fra havbruksnæringen fra 69 i 2018 til 156 i 2023. Disse bachelor-, master- eller ph.d. oppgavene har vært knyttet til samfunnsvitenskapelige, naturvitenskapelige og teknologiske studieprogram. Brohode havbruk 2050 har tilrettelagt for disse oppgavesamarbeidene og oppfylt målsettingen om å være et tverrfaglig knutepunkt mellom havbruksnæringen og NTNU.

Videreutdanning

Under Brohode Havbruk 2050 er det utviklet to masterfag, begge med 7,5 studiepoeng:

    • Sikkerhetsstyring og risikoanalyse i havbruk
    • Praktisk prosjektledelse for akvakulturnæringen

I tillegg ble et emne for resirkulerende akvakultur (RAS), altså landbaserte oppdrettsanlegg, gjennomført flere ganger for ansatte fra inn- og utland. Totalt var det 142 deltakere. Mangel på kapasitet og rekruttering gir utfordringer på sikt, til tross for gode tilbakemelding fra deltakerne.

Nærings-Ph.D

Prosjektet har jobbet systematisk med å fasilitere nærings-ph.d. som verktøy for å bygge kompetanse inn i havbruksbransjen. Det har direkte eller indirekte medført til totalt 15 kandidater (10 ved NTNU og 5 ved andre universiteter) i havbruksbedrifter, og ca. 5 pågående initiativer. Interessen for prosjektets informasjonsmøter om ordningen økte betraktelig fra starten av prosjektet og frem til midlene tok slutt.

Næring i utdanning

Bidrag fra næringsaktører i utdanning ble stimulert gjennom gjesteforelesninger, case studier og studentoppgaver. Ca. 7 bedrifter bidrar hvert år i «Eksperter i Team», mens 8 selskap foreleser i ulike teknologi-, biologi- og samfunnsfag. Gjennom interaksjonene lærer studentene også å bruke digitale verktøy som er i bruk i havbruksoperasjoner.

Forsker i bedrift

Forsker i bedrift er et verktøy som innebærer et gjesteopphold i en periode på ca. ti dager. Gjennom hospiteringen bidrar både bedriften og forskeren med kompetanseutveksling. Det har blitt utarbeidet en modell for forsker i bedrift basert på erfaringene 4 gjennomførte piloter i 4 ulike bedrifter.

Minor i havbruk

Minor i havbruk ble etablert som en følge av Brohode havbruk 2050 i 2019. Dette er en fagpakke gjennom tre semestre som tilbys til sivilingeniørstudenter fra mer enn 10 ulike femårige masterstudier ved NTNU. Minor i havbruk tilbyr inntil 30 studieplasser i året. Det første kullet ble uteksaminert i 2021. Det er uteksaminert 29 kandidater hittil.

Havbruksingeniør

Som følge av Brohodeprosjektet ble en bachelor i ingeniørfag, havbruk (BIHAV) etablert. Oppstarten var høsten 2020. Første kull ble uteksaminert våren 2023. Studiet er basert på maskiningeniør, drift og vedlikehold, men tilpasset med emner innen fiskebiologi og fiskevelferd, samt havbruksteknologi innen resirkulerende havbrukssystemer og sjøbaserte havbrukskonstruksjoner. Studiet har hatt plass til 35 studenter, dette økes til 45 i 2024. Hittil er 97 studenter utdannet til å bli havbruksingeniør.

Øyeblikk fra Brohodekonferansen!

Vi får folk til å møtes!

Brohode har hele veien fasilitert og organisert møter mellom studenter, forskere og næring på mange ulike arenaer. Brohodekonferansen har vært arrangert ni ganger i perioden. I forbindelse med store messer som Aqua Nor og Nor-Fishing har Brohode gjennomført studentdager, studentcamper og stevnemøter med industrien. Også egne koblingsarrangement for studenter og næring har blitt organisert på næringsarenaer som TEKSET, TEKMAR, og Havbruk-, teknologi- og servicekonferansen. Disse energiske møteplasser skaper entusiasme og inspirasjon hos menneskene som vanligvis ikke møtes. Blått kompetansesenter og NCE Aquatech Cluster er Brohodepartnerne som var sentrale i å organisere disse møtearenaene.

Studenter tett på bedrifter og elever i kystregionen

På Brohodekonferansen inviteres bedrifter, forskere, studenter fra ulike studieretninger og elever til faglig påfyll og aktiv deltakelse. Studentene jobber i forkant med problemstillinger gitt fra næringen og presenterer sine løsninger på scenen. Brohodekonferansen høst gjennomføres på Frøya, mens vårkonferansen har vært arrangert i Flatanger, Rørvik, Bjugn og Ålesund. 

2022: Havbruksnæringens rådgivere
2023: 
– Mest av alt har det vært utrolig inspirerende!

Koblingsarrangementer student/bedrift

– Speed-dating er en fin måte å få snakket godt med næringen, så det er verdifullt for oss å delta på arrangementer som dette. Det er et veldig godt samarbeid mellom NTNU og næringslivet, forteller Jens Nygaard, maskiningeniørstudent ved NTNU.

– Alle jeg snakket med var veldig på. Og det er akkurat den typen ansatte vi ønsker. Jeg kommer til å følge opp om jeg får e-poster i etterkant av dette, sier Øyvind Jørgensen, seniorrådgiver hos KUPA, som deltok på TEKSET studentarrangement februar 2023

Studentcamp

Brohode Havbruk 2050 har gjort verdens største havbruksteknologimesse mer tilgjengelig for studenter. I tillegg til studentdagen arrangeres AquaNor eller Nor-Fishing Student Camp i august. Grupper studenter fra ulike studier og universitet konkurrerer om å skape best mulige løsninger for å produsere eller høste mer mat fra havet.

Et nyttig og interaktivt verktøy

Målet var å gjøre det enklere for bedrifter og studenter å finne hverandre. Koblingene kan skape nye perspektiver, kreative løsninger og en basis for vellykket rekruttering. Progresjonsverktøyet hjelper aktørene til å koble seg på rett aktivitet til rett tidspunkt.

Vi må ta på alvor at næringen må bygges videre på kunnskap. Vi skal gjøre næringen enda mer bærekraftig gjennom utvikling og bruk av ny teknologi. Humankapitalen er veldig viktig for å klare det.​

Gustav Witzøe
Gründer og konsernsjef, SalMar

Vi rekrutterer nyutdannede for bedrifter i hele regionen, og har en sterk tilknytning til øyriket og akvakulturen. Møteplasser som dette er gull verdt for oss alle​.

Thomas Gjedebo
Trainee Trøndelag / Blått Kompetansensenter

Skal vi være verdensledende i fremtiden, er det om å gjøre å være proaktive, å bygge riktig kompetanse og utvikle teknologien som trengs for å skape bærekraftig vekst.

Toril Nagelhus Hernes
Prorektor for nyskaping ved NTNU

Brohodekonferansen er en viktig møteplass mellom forskning og teori i akademia, og praksis innenfor havbruk.

Bjørn Egil Asbjørnslett
Professor, Institutt for marin teknikk, Direktør NTNUs strategiområde Hav og kyst

Det var faktisk Brohodeprosjektet som åpnet mine øyne for denne næringen.

Henny Førde ​
Leder for salg og logistikk, Måsøval​

Brohodekonferansen er den kuleste møteplassen gjennom hele året - ferdig snakket!

Bård Skjelstad
Daglig leder, Aqualoop

For NTNU er Brohode Havbruk et viktig kontaktpunkt - en måte å komme i snakk med våre viktige interessenter på kysten, fra industriledere til skoleelever.

Siri G. Carson
Direktør, NTNU Havrom

Brohode Havbruk er et av de kapasitetsløftene som har fått toppscore på nesten alle punkt.

Kai Mjøsund ​
Tidligere leder for programmet Kapasitetsløft hos Forskningsrådet​

Studentoppgaver kan være første steg til et langsiktig samarbeid og målrettet rekruttering.

Martin Søreide
Technical Director, Scale AQ

Ingen av oss hadde trodd at vi skulle få til så mye sammen​.

Heidi Glørstad Nielsen
Rådgiver næring, Frøya kommune

Drømmen er å jobbe med havbruk til havs, utvikle ny teknologi og være med på å sørge for at Norge fortsatt er verdensledende i havbruk.

Marius Furberg Hoff
Student ved Institutt for marin teknikk, NTNU

Vi får folk til å samarbeide

Å utdanne teknologer med forståelse for havbruksprosesser og livet næringen forvalter bidrar til ny og økt kapasitet. Gjennom samarbeid med studentoppgaver og nærings-ph.d. bygges forskningsbasert kompetanse inn i bransjen.

Et Gemini-senter for bærekraftig havbruk har gitt universitet og forskningsinstitusjoner en ny strategisk samarbeidsarena som kommer prosjektresultatene til gode. I et samfunn hvor sikkerhet og forutsigbarhet blir utfordret, er verdien av kompetanse tydeligere enn noensinne. Entusiasmen blant deltakerne under Brohodeaktivitetene er tydelige tegn på det.

Alexandra Neyts
Prosjektleder

Fra Brohodekonferansen 2021 på Frøya
Fra Brohodekonferansen 2021 på Frøya

Tall som teller

16

Havbruksrelaterte studieretninger ved NTNU

Ikon

142

Har deltatt på et av våre etter- og videreutdannings kurs

Ikon

97

Uteksaminerte og pågående havbruksingeniører siden oppstart i 2020

Ikon

40

Havbruksrelaterte emner, hvorav 12 med bidrag fra eksterne foredragsholdere

Ikon

67

Utekseminerte Ph.d.-kandidater

Ikon

4

Gaveprofessorater innen havbruk

Ikon

9

Brohodekonferanser vår / høst

Ikon

20

Tilrettelagte møteplasser for studenter og havbruksaktører

Ikon

114

Virksomheter som brukere av Brohodes verktøykasse

Ikon

665

Havbruksrelatert studentoppgaver

Ikon

15

nærings ph.d. prosjekter

Ikon

UTDANNING FOR FRAMTIDEN

Studentoppgaver

Siden 2018 har 665 NTNU-studenter skrevet sin bachelor-, master- eller ph.d. oppgave innen akvakultur. xx av disse ble gjennomført som et samarbeid med en bedrift. Oppgavesamarbeid bidrar til verdifull kunnskap for både studenter, faglærere og havbruksnæringen. En søkbar database etter år, type og tema gir tilgang til alle tidligere studentoppgaver. Her får du også oversikt over hvilke som er gjennomført i samarbeid med aktører i havbruksnæringen.

ELSYS-studenter imponerer!

90 studenter fra Elektronisk systemdesign og innovasjon, et 5-årig masterstudium ved NTNU, jobbet et helt semester med havbruk som innovasjonstema. Under ELSYS konferansen presenterte de sine framtidsløsninger for medstudenter, forskere og næringsaktører.

Oppgavetemaer var indre og ytre miljø i sjø, infrastruktur, operasjoner og smoltlab.

Havbruksbransjens jury kåret til vinnere – og Brohode Havbruk 2050 gratulerer!

Kunne det vært en setning om hva løsningen faktisk var?

Havbruksingeniører på praksisuke

God dialog og godt læringsutbytte, når studenter, elever og bedrifter møtes på merdkanten! 

Studentene besøkte Guri Kunna videregående for å:

  • Få et innblikk i praktiske oppgaver ved sjøbasert oppdrett.
  • Møte bedrifter med ulike roller og teknologi innen havbruksnæringa.
  • Lære av elevene og motivere de til videre studier innen havbruk.

En slik samhandling mellom videregående skole og universitet styrker gjensidig forståelse og ønskes videreført.

Teknologi for mat fra havet

Tett samarbeid mellom fageksperter og havbruksaktører bidrar til ny kunnskap og teknologi på biologiens premisser. Dette gir smartere, grønnere og mer effektive løsninger i næringen, og like viktig - det bidrar til å opprettholde levende kystsamfunn.

Anne_Borg

I løpet av ti år har vi fått til veldig mye. Vi har skapt en utdannings- og kunnskapsplattform for havbruk.

Anne Borg
Tidligere rektor, NTNU

Olav_Bolland

Vi legger grunnlaget for å få til et sterkere og bedre samarbeid framover. Brohode havbruk har vært veldig viktig for å få studenter interessert og engasjert i havbruk.

Olav Bolland
Dekan, Fakultet for ingeniørvitenskap, NTNU

Solveig Gaasø beskjært

Studentene gir oss nye perspektiv. En studentoppgave vil ikke løse alle våre problemstillinger, men oppgaven vil belyse problemstillingene. Slik får vi nye spor vi kan gå etter.

Solveig Gaasø,
Leder for fiskevelferd, Frøy

Hallem_Thomas

Det er veldig artig å være her på Frøya under Brohodekonfernasen å se hvordan næringslivet er med på å drive fram samfunnsutviklingen. Og det i et godt samarbeid med universitet, Guri Kunna vgs. og samfunnet på Frøya.

Tomas Iver Hallem
Fylkesordfører, Trøndelag

Kristin_Stromskag

Vi er gjensidig avhengig av hverandre; Trondheim som kunnskaps- og teknologihovedstad - øyregionen som praksisfeltet der ny kunnskap tas i bruk.

Kristin Furunes Strømskag
Ordfører, Frøya kommune

ragnar sæternes

Brohode Havbruk er et godt eksempel på hvordan vi kan utnytte kompetansen som finnes i vår region, både i akademia og i næringen. Vi trenger å samarbeide tettere for å løse de utfordringer vi står overfor.

Ragnar Sæternes
FoU-koordinator, SinkabergHansen

Eirik Lillebudal

Utrolig kult å se hvor mye verdiskapning og innovasjon det er i havbruksnæringen, og hvor mye ansatte i bransjen står på for å gjøre næringa litt bedre for hver dag som går. Besøkene under Brohodesamlingen i Flatanger og Rørvik, har vært til stor inspirasjon!

Erik Lillebudal
NTNUs Entreprenørskole

Forskningssamarbeid

Toppledermøte: Strategisk dialog

Vi har et ønske om en sterk og god utvikling i havbruksnæringen. Da er et godt samarbeid med kunnskapsmiljøene, med NTNU og SINTEF i front viktig, sier Toril Nagelhus Hernes, prorektor for nyskaping ved NTNU.

I tre år har Brohode havbruk lagt til rette for at toppledermøte i øyregionen. Her møtes ledere for å løfte fram ny kunnskap og for at akademia og næring kan utfordre hverandre. Sammen skapes en felles forståelse og retning sammen.

Forsker i bedrift

En modell for forsker i bedrift har blitt utviklet basert på fire gjennomførte piloter med NTNU (Nofitech), og SINTEF (Frøy, Måsøval og Cermaq). Hospiteringen har gitt forskerne innsikt i bedriftenes reelle problemstillinger. Samtidig har bedriftene fått bedre forståelse av hvordan spisskompetansen kan benyttes strategisk.

Nærings-ph.d.

Flere bedrifter har kommet nærmere forskningsfronten i sine produktkategorier, og forskningen har medført oppdagelser som har gitt konkurransefortrinn. I AquaGen resulterte en nærings-ph.d. i en kjønnssorteringsmaskin. Og da Norges forskningsråd gikk tom for midler, valgte minst én bedrift å finansiere en nærings-ph.d selv.

Siden oppstarten av prosjektet har vi registrert både økt interesse og økt bruk av ordningen. Mye takket være jevnlige informasjonsmøter og oppfølging.

Verktøyet har ført til nye funn, tettere kontakt mellom faggruppe og bedrift - og en mer strategisk satsing på kunnskapssamarbeid.

Foto: Malene Fosse Nordvi

Organisering

Slik har vi organisert Brohode Havbruk 2050

Arbeidspakkeledere

Alexandra Neyts

Alexandra Neyts

NTNU

Kari Thyholt

Kari Thyholt

NCE Aquatech Cluster

Benedicte

Benedicte Brubakken

Blått Kompetansesenter

Trondheim 19.10.2021 :  Ansatte på NTNU, Institutt for  Marin Teknikk, NTNU AMOS. Foto: Thor Nielsen

Bjørn Egil Asbjørnslett

NTNU

DSC00948

Tove Merete Vedal

Blått Kompetansesenter (nå NCE Aquatech Cluster)

andreas misund

Andreas Misund

SINTEF Ocean

Styringsgruppa

Strategisk veiledning, råd og innspill til prosjektet ble gitt av styringsgruppen. Den besto av representanter fra næringslivet, offentlig forvaltning og akademia med god kjennskap til prosjektet - og med en spesiell interesse for utvikling av havbrukssektoren gjennom kunnskapsoppbygging og samarbeid.

Styringsgruppemedlemmer (januar 2024) (fvth): Lars Onsøyen (Norges Forskningsråd, observatør), Sigurd Bjørgo (Trøndelag fylkeskommune), Solveig Gåsø (FRØY Gruppen), Bjørn Egil Asbjørnslett (NTNU Hav og kyst), Martin Søreide (ScaleAQ), Torstein Rønning (FiiZK), Ragnar Sæternes (SinkabergHansen AS), Per Johan Røttereng (INAQ, styringsgruppeler), Runar Sivertsen (SalMar ASA – ikke på bildet). Tidligere har også Siri Carson (NTNU Havrom) og Asgeir Johansen (SalMar ASA) vært styringsgruppemedlemmer.

Brohode havbruk 2050 styringsgruppemøte, januar 2024. Bildet inkluderer prosjektleder Alexandra Neyts (NTNU) og Benedicte Brubakken (Blått Kompetansesenter).
Brohode havbruk 2050 styringsgruppemøte, januar 2024. Bildet inkluderer prosjektleder Alexandra Neyts (NTNU) og Benedicte Brubakken (Blått Kompetansesenter).

Bildet inkluderer prosjektleder Alexandra Neyts (NTNU) og Benedicte Brubakken (Blått Kompetansesenter).

Forsker II gruppa

Brohode Havbruk 2050 knytter til seg spesialkompetanse fra personer i havbruksnæringen gjennom fire bistillinger. I 2023 var disse ansatt ved NTNU som førsteamanuensis II eller forsker i bistilling:

Brd_Skjelstad

Bård Skjelstad

Aqualoop

Hanne-Digre

Hanne Digre

ScaleAQ

Jon Arne Grøttum

Jon Arne Grøttum

Sjømat Norge

Per Johan Røttereng

Per Johan Røttereng

INAQ

De bidro i undervisning, til å styrke dialogen med havbruksnæringen, samtidig som de ga gode innspill på hvordan vi kan styrke næringsrelevansen i NTNUs utdanninger.

Finansiert av

© Copyright 2023 Brohode Havbruk 2050.